Άσανες

Γενικά για τις Άσανες

Οι Άσανες αποτελούν ειδικές στάσεις σώματος, που απομακρύνουν την σωματική δυσφορία. Σε κάθε τάξη γιόγκα επιλέγονται οι κατάλληλες άσανες για τους μαθητές με ποικίλες επιδράσεις στο σωματικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο αυτών.

Τα οφέλη

Πιο συγκεκριμένα οι Άσανες ανάλογα φυσικά με τον τρόπο που εφαρμόζονται, δυναμικά ή στατικά,

  • αναπτύσουν ευλυγισία,
  • επιταχύνουν την κυκλοφορία του αίματος,
  • χαλαρώνουν τους μύες και τις αρθρώσεις,
  • λύνουν τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα,
  • απομακρύνουν το στατικό αίμα από τα διάφορα σημεία του σώματος,
  • ασκούν απαλή μάλαξη των εσωτερικών οργάνων, αδένων και μυών
  • και χαλαρώνουν τα νεύρα όλου του σώματος.

Συνδυασμός σώματος & νου

Και το σώμα και ο νους τρέφουν εντάσεις ή κόμπους. Κάθε νοητικός κόμπος αντιστοιχεί σε έναν σωματικό, μυικό κόμπο και αντίστροφα. Στόχος των άσανων είναι να λύσουν του κόμπους. Οι άσανες απελευθερώνουν τις νοητικές εντάσεις ασχολούμενες μαζί τους σε σωματικό επίπεδο, δρώντας ψυχοσωματικά, μέσω του σώματος προς το νου.

Στην γιόγκα πιστεύεται πως ο νούς και το σώμα δεν είναι ξεχωριστές υπάρξεις. Η χονδροειδής φύση του νου είναι το σώμα και η λεπτοφυής φύση του σώματος είναι ο νους. Έτσι με την εφαρμογή των άσανων ενοποιούνται και εξισορροπούνται και τα δύο.

Ο σκοπός

Βέβαια, ο υπέρτατος σκοπός της γιόγκα είναι το ξύπνημα της Κουνταλίνι Σάκτι, της εξελεκτικής ενέργειας του ανθρώπου. Με την εφαρμογή των άσανων διεγείρονται τα Τσάκρας, διανέμοντας την ενεργεια που έχει παραχθεί από την Κουνταλίνι, σε όλο το σώμα. Έτσι η Χάθα Γιόγκα όχι μόνο δυναμώνει το σώμα και βελτιώνει την υγεία, αλλά ενεργοποιεί επίσης και αφυπνίζει τα ανώτερα κέντρα που είναι υπέυθυνα για την εξέλιξη του ανθρώπου

Συμπέρασμα

Συμπεραίνοντας λοιπόν η τακτική άσκηση των Άσανων διατηρεί το φυσικό σώμα σε άριστη κατάσταση και προάγει την υγεία ακόμη και σε ένα άρρωστο σώμα. Μέσω της εφαρμογής των άσανων, βιώνεται η αυτοπεποίηθηση σε όλους τους τομείς της ζωής.