Διώξτε τον ανήσυχο νου

11 Jun, 2012

Η ανησυχία συχνά συνδέεται με μια κοντή, σφιχτή, επιφανειακή αναπνοή. Η χαλάρωση απ’ την άλλη μεριά εμφανίζει πιο αργές αναπνοές, που ξεκινούν από το διάφραγμα. Η επιμήκυνση της εκπνοής σε σχέση με την εισπνοή μειώνει την αντίδραση «παλεύω ή φεύγω» και διατηρεί ένα υγιές επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, γεγονός που μας βοηθάει να χαλαρώνουμε.
Για το άγχος μια καλή αναπνευστική άσκηση είναι η brahmari (στα σανσκριτικά σημαίνει «μέλισσα»). Η άσκηση παίρνει το όνομα της από τον ήχο που κάνει η μέλισσα. Ο ήχος αυτός είναι κατευναστικός για τον ανήσυχο νου, ενώ η πρακτική επιμηκύνει την εκπνοή χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Η brahmari μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθημερινή πρακτική, έτσι ώστε να ενισχύσει την ηρεμία ή ως πρώτη βοήθεια σε μια δύσκολη στιγμή.
Καθίστε άνετα, με ίσια πλάτη και ήρεμους ώμους. Πάρτε μερικές φυσιολογικές αναπνοές και κλείστε τα μάτια σας. Στη συνέχεια, κρατώντας τα χείλη σας ελαφρώς κλειστά, εισπνεύστε από τη μύτη. Στην εκπνοή αναπαράγετε τον ήχο του γράμματος Μ. Διατηρήστε τον ήχο μέχρι να θελήσετε να εισπνεύσετε. Επαναλάβετε για όσο νιώθετε όμορφα.
Όσο περισσότερο διατηρείτε την εκπνοή, τόσο πιο χαλαρωτική είναι η brahmari. Όμως, προσοχή: αν πιέζεστε πέρα από τις δυνατότητες σας, μπορεί να φέρετε τα αντίθετα αποτελέσματα και να δημιουργήσετε ακόμα περισσότερο στρες. Γι’ αυτό μην πιέζεστε.
Στο τέλος, μείνετε αναπνέοντας φυσιολογικά και παρατηρώντας αν υπάρχουν κάποιες αλλαγές στην αναπνοή ή στη διάθεσή σας.

πηγή : YogaOnline.gr

Tags:

Stay Updated

For Yoga Lessons, News & Recipes !

T. +30 6977 263 618 E. info@corfuyoga.gr

About the Teacher

Ajanta, Argyro Gerochristou began her studies at the T.E.I of Athens in the department of Aesthetics in the faculty of health and welfare professions. Parallel with her studies at the T.E.I she was trained in the application of biomolecular therapies for facial and body rejuvenation and worked in this field. She completed an intensive seminar in therapeutic pranic breathing and meditation techniques while she had already begun work as a holistic aesthetician using the body’s energy channels (meridians).

Read More
Contact
Fullname
Email
Message
All Rights Reserved © 2020 CORFUYOGA.GR
Desinged & Developed by go creations