Η σημαντικότητα της επίγνωσης

27 Μαΐ, 2017

Επίγνωση είναι η ανάπτυξη της ικανότητας παρατήρησης του εαυτού που οδηγεί στην γνώση, την αυτογνωσία την ένωση με τον εαυτό, τον αυτοέλεγχο. Στην Σατυανάντα Γιόγκα δίνεται έμφαση στην καλλιέργεια της επίγνωσης, μέσω των διαφόρων πρακτικών, τις άσανες, πραναγυαμα, γιόγκα νίντρα και των τεχνικών διαλογισμού.

Στην καθημερινή ζωή τα περισσότερα πράγματα είναι μηχανικά και αυτόματα. Τρώμε χωρίς επίγνωση, δουλεύουμε, παίζουμε, βιώνουμε θυμό, χαρά, ζήλια και ούτω καθ’εξής όλα χωρίς επίγνωση του τι κάνουμε, αισθανόμαστε και εμπειριώνουμε.

Στην πρακτική της γιόγκα, όπως και στη ζωή η έλλειψη επίγνωσης υπάρχει όταν εκτελούμε όσο περισσότερες άσανες γίνεται, οσο γρηγορότερα μπορούμε στα χρονικά πλαίσια που διαθετούμε και μετά κάνοντας μερικούς γύρους πραναγιάμα τελειώνουμε έγκαιρα να προλάβουμε το φορτωμένο και χρονικά περιορισμένο πρόγραμμα της καθημερινότητάς μας. Όμως έτσι αδυνατούμε να βιώσουμε και να αισθανθούμε την αλλαγή και επίδραση της γιόγκα στην διάθεσή μας, αν αισθανόμαστε ενεργητικοί, ήρεμοι ή χαλαρωμένοι. Χάνουμε την επίγνωση, την γνώση. Χάνεται η ουσία της γιόγκα της ένωσης με τον εαυτο, Αυτού που κατοικεί μέσα μας, της αυτογνωσίας.

Καλλιεργώντας την επίγνωση στην γιόγκα ταυτόχρονα με την πρακτική μπορούμε να βιώσουμε την έκταση και την συστολή των μυών στις διάφορες άσανας, να τις αισθανθούμε. Να αποκτήσουμε επίγνωση των υπόλοιπων μερών του σώματος και του νου που επηρρεάζονται. Με την επίγνωση μπορούμε να αισθανθούμε το διάφραγμα να κατεβαίνει εισπνέοντας, τα πνευμόνια να γεμίζουν αέρα, την πράνα ή τη ζωτική δύναμη να διαπερνά κάθε κύτταρό μας ξεχωριστά. Βιώνουμε και αποκτάμε γνώση της επίδρασης της πραναγιάμας στο νού μας. Αποκτούμε γνώση του Εαυτού…

Ας κρατήσουμε αυτά ως οδηγό στην επόμενη μας Σάντανα στην επόμενη μας πρακτική…

Ομ Τατ Σατ με επίγνωση και αγάπη

Jg. Ajanta

Tags:

Μείνετε ενημερωμένοι

Για μαθήματα γιόγκα, εναλλακτικά νέα και συνταγές!

T. +30 6977 263 618 E. info@corfuyoga.gr

Λίγα λόγια για την δασκάλα

Η Ajanta, Αργυρώ Γεροχρήστου ξεκίνησε τις σπουδές της το 1997 στα ΤΕΙ Αθηνών στο τμήμα Αισθητικής της σχολής επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας. Παράλληλα των σπουδών της στα ΤΕΙ εκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στην εφαρμογή των βιομοριακών θεραπειών ανανέωσης προσώπου και σώματος, πραγματοποίησε εντατικό σεμινάριο Πρανικής Θεραπευτικής αναπνοής και πρακτικών διαλογισμού, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει την εργασία της ως εναλλακτική αισθητικός πια δουλεύοντας για αισθητικούς λόγους, πάνω στα ενεργειακά κανάλια του σώματος (μεσημβρινοί ).

Διαβάστε περισσότερα
Επικοινωνήστε
Ονοματεπώνυμο
Email
Μήνυμα
All Rights Reserved © 2023 CORFUYOGA.GR
Desinged & Developed by go creations